Särmä meinaa pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan paimennusta smiley Ja ihanhan tuo tiesi mitä tehdä (toisin kuin omistaja). Särmän kasvattaja siis järjesti tämän mukavan päivän! Alla pari kuvaa.

Ensin Särmä pääsi pienempään aitaukseen liinassa, jossa katsottiin miten koira suhtautuu lampaisiin, ettei aio vahingoittaa niitä tai muuten intoile ja heti kun intoili liikaa lopetettiin ja rauhoitettiin koira vähäksi aikaa maahan. Särmähän liinassa veti, niin vähän epäilytti, kun ohjaaja tovin päästä sanoi, että päästä vaan irti liinasta...

...mutta oikeassa oli, Särmä ei ryntäillyt tms ja kulki nätisti lampaiden perässä (eikä edes mennyt liian liki)! Tässä seurattiin vähän aikaa miten koira käyttäytyy ja hyvinhän Särmä käyttäytyi smiley

Tässä Särmä vapaana ja ihmeellistä miten tuo paimennus voi olla niin sisäsyntyistä. Heti kokosi laumaa ja jos joku meinasi jäädä niin se haettiin takaisin muiden luo! Paimensauvalla siis oli tarkoitus ohjeistaa koiraa, ja tietysti myös tarpeen vaatiessa, karkoittaa koira pois jos olisi tullut liian lähelle lampaita. Mutten minä tainnut koiran toimiin pahemmin vaikuttaa, eikä Särmällä kyllä ollut aiettakaan näykkäistä tms. Hyvä niin! Niin ja nuo lampaat olivat todella kesyjä ja sanonmukaisesti "puskivat" syliin, talloivat myös mukavasti varpaille ja kun samaan aikaan piti kävellä takaperin, niin meinasin pariin otteeseen pyllähtää, tässäkin kuvassa taitaa olla kyseinen tilanne.

Tässä toinen kuva. Särmä siis pääsi kaksi kertaa pienempään aitaukseen ja molemmilla kerroilla toimi mielestäni oikein hyvin.

Heh tälläiset oli vähän omat tuntemukseni, tässäkin kysyn, että mitä pitäisi tehdä. Meni kuulemma hyvin, tuntui vaan niin hassulta, kun on muissa lajeissa tottunut siihen, että minä käsken/ohjeistan/houkuttelen koiraa tekemään tiettyjä asioita, mutta tässä se vaan teki omatoimisesti ja todellakin näytti tietävän paljon paremmin kuin meikäläinen, että mitä pitää milloinkin tehdä laugh Kierretiin kahdeksikon mallinen lenkki ja oli hauska huomata, että todella kierrettiin tolpat suunnilleen niin kuin pitikin!

Iltapäivällä päästiin isolle laitumelle ja tässä odotellaan, kun ohjaajamme lähetti oman koiransa hakemaan lauman meille. Ja vau kylläpä näppärästi homma kävi, kyllä nuo bortsut on taitavia! Särmä odotteli vuoroaan hienosti.

Vähän tuntui hassulta ajatukselta, että mekö muka kahdestaan saadaan nuo kaikki lampaat jonnekkin määrättyyn paikkaan ja takaisin smiley Saatiinhan me, vaikka omistaja taas koiraa ohjeisti ihan väärin. Tässä vaiheessa vasta minulle alkoi valjeta, että minun itse täytyisi myös liikkua suhteessa koiraan ja antaa sille selkeämpiä käskyjä. Meinaa tajusin vasta itsekin että huidoin kädelläni ihan samalla lailla pysäyttäessäni koiran ja yrittäessäni lähettää sen kiertämään laumaan oikealle tai vasemmalle! Niin eihän Särmä mennyt, pysähtyi vaan kummastelemaan, että mitä se vielä heiluttelee, kun pysähdyin jo smiley Niin ja parilla porukan koiralla oli juoksut ja oli hauska todeta, että kun päästiin aitaukseen, niin tytöt ei enää muistuneet Särmän mieleen lainkaan!